STA-leder Olea Norset, ved UiA, om statsbudsjettet 2021

STA-leder Olea Norset, ved UiA, om statsbudsjettet 2021

 

Statsbudsjettet er ute og studentene får kjenne på det.

Flere vil til UiA, men det er ikke nok studieplasser

Både lærerutdanning, sykepleien og masterprogrammet SHIFT kan få så det svir når Kunnskapsdepartementet skal spare penger i 2021. UiA melder at om de ikke får tildelt flere midler vil det kunne bli 50 færre studieplasser på lærerutdanningen ved UiA.

– Det er skuffende at en regjering som sier at de er opptatt av utdanning og kunnskap velger å droppe å støtte utdanningsplassene våre. UiA og Agder er historisk kjent for å ha en god lærerutdanning. Det burde premieres, ikke straffes!, sier STA-leder Olea Norset.

I tillegg vil ikke entreprenørstudiet SHIFT som er nytt og svært populært bli støttet med midler fra statsbudsjettet. UiA kan også melde at de nå er nødt til å se på å omfordele studieplasser på sykepleien fra campusbasert til distriktsvennlig sykepleierstudie.

– Sykepleiere er viktige for samfunnet, både med og uten korona. Det er bra at flere i distriktene også får mulighet til å ta sykepleierutdanningen, men det blir ikke flere sykepleiere av å spille shuffleboard med studieplassene.

 

Studenttjenestene svekkes gradvis, og korona tar knekken på de

UiAs sentrale studenttjenester slik som bibliotek, UiA hjelp, eksamenskontoret, IT-tjenester og lignende, har med tiden blitt svekket med såkalte ABE-kutt (avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen). I tillegg har korona påført UiA enda flere kostnader, slik som leie av lokaler i byene for å få til fysisk undervisning.

 

– Vi er imot ABE-kuttene når det går utover oss studenter og vår studiehverdag. Mye av tilbudene som støtter oss i studiene ligger sentralt hos administrasjonen. Det er mulig politikere og andre tror disse kuttene skal hjelpe for å kunne bruke pengene mer effektivt på universitetet. Realiteten er at den helhetlige studiekvaliteten går ned, og at vi studenter da møter unødvendig mye motgang, påpeker Norset.

 

Uten tak over hodet kan vi heller ikke studere

Ikke nok med at studieplasser nedprioriteres i Norge hvor kunnskap skal stå høyt, tak over hodet skal de også ta fra oss. Denne regjeringen har både ytret og lovet at studenter og studentboliger er en prioritet, likevel holder de ikke sine egne mål og løfter. Fra løfter om 3000 studentboliger, deretter bygging av 2000 studentboliger, er nå forslaget blitt til kun 1650 studentboliger nasjonalt i 2021.

– Vi er rundt 300 000 studenter i Norges land, skal resten av oss bo i telt? Det er umulig å velge å bli student når du ikke engang vet om du har et tak over hodet, sier en oppgitt studentleder.

 

UiA om statsbudsjettet 2021

Norsk studentorganisasjon om statsbudsjettet 2021

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål