Tekst: Kristin Paulsen Lindgård, bærekrafts- og miljøpolitisk utvalg i STA

freepik.com

foto: STA

Tenker du ofte: «Aaah jeg skulle kanskje ha kjøpt mer brukt, spist mindre kjøtt, brukt mindre plastikk eller sortert den søpla litt ordentlig … For miljøet og sånt» men så skjer det aldri? Du tenker heller «Jaja … Jeg skal være miljøvennlig neste gang, nå har jeg ikke tid.»

En grønn gladnyhet 

Vi i Studentorganisasjonen i Agder (STA) har en gladnyhet. Det blir nå umulig for deg som student på UiA å finne på unnskyldninger til hvorfor du ikke kan sortere søpla di riktig når du er i farta! Tenk deg at du sitter på et grupperom på UiA. Du sitter der med et bananskall og et yoghurtbeger. Du vet egentlig at disse skal kastes på to forskjellige steder … med mindre du har spist en plastikkbanan? Jeg vet du tenker tanken «jeg burde kaste dette skallet i matavfall, men det er så langt til avfallsstasjonen i kantina». Den lille hvite bøtta på grupperommet står og skriker, og vipps så ligger bananskallet og yoghurtbegeret i samme søppelkasse. «Slapp av, vi dømmer deg ikke. Vi forstår at som student så lever man et hektisk liv, og det er viktig å spare energi der man kan». Om dette har hindret deg fra å gå til en avfallsstasjon i kantina, så har vi forståelse for det. Heldigvis vil dette aldri bli et problem igjen!

Aldri mer hvite søppelbøtter

UiA campus Kristiansand henger seg på det grønne toget, og investerer i avfallsstasjoner. Dette med den hensikt at det blir enkelt å sortere søpla di riktig. Fra og med starten av september står de nye avfallsstasjonene klare og ønsker deg velkommen. Er du en av dem som lett blir fristet til å kaste søppel i en bøtte? Frykt ikke, den fristelsen blir fjernet. Det vil bli plassert hele 80 nye avfallsstasjoner rundt om på campus, og de kjente kjære søppelbøttene vil bli bannlyst for godt. Selvfølgelig skal vi sørge for at de nye avfallsstasjonene blir hensiktsmessig plassert, slik at vi som studenter skal kunne opprettholde rutinen med å gå færrest mulig skritt når vi skal kaste søppel.

Løfteteknikk av bananskall

Det eneste man må være i stand til, er å bære bananskallet sitt ut fra grupperommet, og legge det i riktig dunk på avfallsstasjonene. Om du er en av de som tenker at det høres krevende ut å bære bananskallet ut av grupperommet, er det bare å ta kontakt. En representant i vårt bærekrafts- og miljøpolitiske utvalg vil personlig sette deg i kontakt med en student fra fakultet for Helse- og idrettsvitenskap. Studenten vil sannsynligvis gledelig bidra med kurs i løfteteknikk; skreddersydd for bæring av bananskall og yoghurtbeger. Det er en helt særegen måte å løfte bananskall på, så vi har forståelse for at dette er en teknikk som ikke sitter inne hos alle. Husk at vi er her for å hjelpe deg.

Gjør ditt CO2-avtrykk mindre

De nye avfallsstasjonene vil ha en universell utforming. Det vil være dunker for matavfall, restavfall, plastikk, El-avfall, glass og metall og papp. Disse vil bli tydelig merket, det skal være umulig å kaste feil.
Enda ikke overbevist?
Er du enda ikke overbevist? Tenker du fremdeles at er stress at alt nå skal sorteres, og at du kommer til å gråte deg i søvn over savnet av de kjente kjære søppelbøttene? Da har jeg en beskjed til deg; Skjerp deg! Dette er ikke vanskelig!
Ikke vær slapp, sorter papp! Dette er ingen problematikk, bruk mindre plastikk. Alltid kast bananskall i vårt kjære matavfall, gjenvinn metall og glass så blir jorda og UiA en fin plass!

Foto: STA

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål