//Tekst: Kyra Byrne i STAs bærekrafts- og miljøpolitisk utvalg
//Bilde: Materialer fra Freepik, redigert av Kommunikasjonsansvarlig

Helt fra midten av november til langt ute i januar blir vi nedlesset med reklame. Black friday, black week, cyber monday, halloween, førjulssalg, romjulssalg, nyttårssalg og januarsalg. Alle disse tilbudene er på materielle ting; billig eller dyrt, stort eller lite – men fortsatt ting. Trenger vi disse tingene? Svaret er som regel nei, men det er vanskelig å motstå alle tilbudene. Som student er det kanskje enda lettere å bli lokket inn av tilbudene ettersom vi ikke har så god råd. Noe vi burde sette større fokus på er at det både er lettere og billigere å gi bort en gave man selv har laget eller gi bort noe man har kjøpt brukt. Det kan være en god pause å ha i eksamenstiden – finn frem strikketøy, lag et grønt gavekort eller sy litt på symaskinen.

Selv om det er mange som har tenkt på hjemmelagde julegaver i år, er det ikke alltid like lett å finne ut av hva man har lyst til eller kan lage. Derfor har jeg kommet med noen av mine favoritter når det kommer til julegaver.

Hjemmelagde julegaver

Hjemmelagde julegaver er noe som har høy verdi, likevel som det kan være enkelt og billig å lage. Man kan for eksempel sy handlenett med stoff man har funnet på Finn, sy om en gammel kjole man ikke bruker lengre slik at den blir ny, eller sy fruktposer til de som bruker litt for mye plast på butikken. Hvis man ikke har en symaskin eller liker å sy går det også an å bake, strikke eller lage hjemmelaget produkter som tannkrem og ansiktsmasker.

Opplevelser

Opplevelser kan være så mangt og bety så mye. Som studenter er man ikke like mye hjemme som før, og da setter mamma og/eller pappa ekstra stor pris på en opplevelse man kan gjøre sammen som familie. Noe som er fint å gi er et “grønt gavekort” med ulike aktiviteter man kan gjøre sammen. Dette kan være fjelltur, piknik, lage et godt måltid sammen, lære bort noe du kan (for eksempel å strikke) osv. Det er også mulig å gi andre typer opplevelser, for de som liker best å gjøre ting alene. Abonnenter er noe man alltid får bruk for, og det er en gave som varer over lengre tid. Å gi bort ulike abonnementer er en super gave. Liker noen du kjenner å lese kan man gi bort Storytel, liker de musikk passer Spotify mitt i blinken. Kanskje noen du kjenner har lyst til å komme i bedre form, men tar bilen til jobb til for ofte? Da er et bysykkel abonnent perfekt!

Bruk brukt

Er det egentlig innafor å gi bort brukte gaver? Ja, men ikke alt. Man burde selv vurdere om gaven man har kjøpt brukt er i god nok stand til å gis bort. Har man for eksempel kjøpt en genser som er utvasket og full av nupper er kanskje ikke det den beste julegaven å gi bort. Er det noe som passer perfekt å gi bort brukt så er det kunst. På Fretex eller Finn finner man mange fine malerier, tegninger og portretter som er like fine som de var når de var nye. Det er også lett å finne ubrukte gjenstander som selges brukt for en billigere penge. Man kan også se gjennom hva man selv har hjemme, og se om det er noe man kan gi bort som noen andre hadde hatt mer nytte av enn en selv. Hvis man ikke vil gi bort “ting” er planter og avleggere en veldig fin gave. Avleggere fra planter du selv har hjemme er helt gratis å gi bort, og kan passe perfekt til noen som er glad i planter.

Juleverksted

Det er alltid koselig å ha et juleverksted i julen. Hva er vel ikke bedre enn å ha et juleverksted som er bærekraftig? Be vennen dine med på en “fiksefest” – der kan alle ta med noe de eier som er ødelagt, så kan dere sammen prøve å fikse det. Eller hva med et syverksted der man kan sy om gamle klær til nye, som man for eksempel kan bruke til julaften eller nyttår. En klesbyttedag er også et godt tips, spesielt nå før jul der de fleste pleier å ha en julerengjøring og vil kvitte seg med klærne de ikke bruker lenger.

Sist men ikke minst – hva gir man til de som har alt? Julegaver med mening. Man kan for eksempel gi bort et gavekort på regnskogfondet, eller et gavekort de kan bruke for å gi til familier i nød. Det har blitt mer og mer populært å gi bort en geit, gris eller høne til en familie som trenger det. Familien kan for eksempel bruke hønen til å få egg, slik at de har noe å spise.

Når alle julegavene er i boks, har man litt ekstra tid til å kose seg – spesielt med all den gode julematen man får servert. Det er lett å glemme seg litt bort i julen, og man tenker ikke like mye på hvordan man håndterer maten. Noen tips til hva man burde tenke på rundt middagsbordet:

 1. Spis noe du liker – det er jul, og det er lov til å kose seg.
 2. Om det er én gang i året du skal spise kjøttmat, så er det vel i jula? Kjøtt burde gå fra å være hverdagsmat til festmat, og julen er jo årets største fest!
 3. Kjøp lokalt og/eller økologisk hvis mulig.
 4. Spis opp maten, eller planlegg til restemiddager – be naboen på reste-middag, eller andre du kjenner som ikke har så mange rundt seg i julen.

Generelt sett gjennom julen (og ellers) er det viktig å tenke på hvilke valg man tar. Ta bussen/toget hjem istedenfor flyet, kjøp gaver av kvalitet og se etter hvor det har blitt produsert, prøv å få med deg familien på søppelplukking og ikke bruk så mye pakkepapir rundt gavene du kjøper. Julen er en koselig tid, er det ikke fint om vi kan gi planeten vår en liten julegave også?

Ni tips til nyttår

Start det nye året med å sette deg mål for å bli litt mer bevisst på valgene du tar og hvilke konsekvenser de medbringer. Her er 9 enkle ting du kan gjøre for å endre hverdagen din i en litt grønnere retning:

 1. Spis grønt! Å ha et mer plantebasert kosthold er den mest effektive måten enkeltpersoner kan bidra til å redusere verdens karbonavtrykk. Hva med å prøve en hel uke med bare vegansk mat? Det er så deilig!
 2. Gjenvinn alt! Det betyr at du skaper mindre avfall og sørger for at ressursene du bruker får et nytt liv.
 3. Ingen shopping på en måned! Denne kan være vanskelig med alt salget i januar som skjer, men, du vil føle deg så mye bedre innen slutten av måneden og virkelig begynne å sette pris på og legge merke til alle de vakre klærne du allerede har.
 4. Invester i en drikkeflaske! På denne måten trenger du ikke kjøpe noen plastflasker.
 5. Gå eller bruk offentlig transport istedenfor å bruke bilen.
 6. Selg klærne du ikke bruker lenger. Vi har jo en flott app som heter Tise hvor du kan selge klær, eller du kan legge det ut på Finn.
 7. Lag en hjemmelaget ansiktsmaske i stedet for å kjøpe en! Denne oppskriften fra Radical Broccoli er flott: 1/3 banan, 1/3 avokado og 1/5 ts spirulina, bland den godt og bruk den i ca 10 minutter før du vasker den av.
 8. Ta en tur i naturen. Det er bra for sjelen og får oss alltid til å sette mer pris på- og minne oss om hvorfor det er viktig å ta vare på planeten vår.
 9. Plukk opp søppel! Gatene er oversvømt av søppel, spesielt plast. Neste gang du ser det på gaten, plukk opp 5 elementer og del det med #5forhvalen på Instagram for å inspirere andre til å gjøre det samme.

 

 

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål