//Tekst:  Andrea Wold Johansen i Internasjonalt utvalg i STA
// Bilde: Josh AppelUnsplash

Om du skal betale for tekoppen din på café i England, kan du bli møtt av et skilt med «Only cash» eller «50p card fee» i kassa. I Norge har vi gått andre veien; «Kun kort» står det med store bokstaver på kortterminalen på kafeen i Vrimlehallen, og kantina og kaffebaren tar også kun imot betaling med kort.

«Cashless hotels» og butikker som ikke vil ta imot kontanter har blitt en voksende trend i Norge. På den ene siden kan dette føre til tryggere bedrifter; mindre kontanter i kassa kan naturlig nok føre til færre butikktyverier. Mange av oss merker ikke endringen en gang, da vi ikke kan huske sist gang vi hadde kontanter i lommeboka. Men dette skjer som sagt også på UiA, og for utvekslingsstudenter som velger Norge som sitt reisemål, er det ikke alltid så lett å skaffe seg norsk bankkort eller vipps – betalingsmuligheter som mange nordmenn tar for gitt. Visa fungerer verden rundt, men er man fra et land som krever gebyr på små summer betalt i utlandet kan fort gebyret koste mer enn kaffekoppen.

Kiosken ved kantina tar fortsatt imot kontanter, og i noen tilfeller lar betjeningen i kantina, kaffebaren og kafeen deg ta med varene fra disse salgsstedene, så du kan betale der. Dette systemet bygger på tillit, hvilket i seg selv ikke er negativt, men det kan gjøre handleopplevelsen tungvint og forvirrende.

Fellesområdene på UiA er ment både for hyggelig samvær og produktivt samarbeid, og er lokalisert rundt kantina og kafeene. Samarbeid og studiegrupper i fellesarealene er flotte måter for utvekslingsstudenter å hele tiden ha et nytt språk og medstudentene sine rundt seg. Om det er for tungvint for studentene å kjøpe seg mat og drikke i nærheten av der de sitter og jobber, kan det være de velger å benytte seg av andre områder. Dette kan igjen føre til at de ikke får deltatt like aktivt i det hverdagslige studentmiljøet ved UiA.

Kontantfri betaling er en effektiv og god løsning når alt fungerer, men problemet oppstår når bankterminalene mister dekningen sin, eller når uforutsette ting skjer. Kranglete bankterminaler og tregt signal kan gjøre den kjappe kaffekoppen du skulle ha i deg før første forelesning, hakket tyngre. Det er ikke sikkert du hadde hatt kontanter til å betale med allikevel, men hadde du hatt et par mynter i lomma, og fått lov til å bruke dem i kafeen, kunne problemet fort vært løst.

En løsning hadde jo vært å ta imot kontanter på alle utsalgssteder, men om ikke dette er mulig må man kanskje tenke litt annerledes. Det finnes universiteter i utlandet der det knyttes en betalingskonto til studentkortet. Denne kontoen kan man overføre penger til, som så kan brukes for å betale på universitetets kafeer og i kantina. Kanskje dette hadde vært noe å vurdere ved UiA? Eller kanskje man kunne ha betalt kontant for et slags elektronisk «gavekort» i kiosken, som man så kunne ha brukt som betalingskort i kantina og i kaffebaren? Det løser kanskje ikke problemet med trege kortmaskiner, men kan i hvert fall være til nytte for utvekslingsstudentene våre.

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål