//Tekst: Fredrik Arntzen i STAs bærekrafts- og miljøpolitisk utvalg

I kjølvannet av SiAs miljøuke vil vi i STAs bærekrafts- og miljøpolitisk utvalg (BMPU) overta stafettpinnen for å spre det grønne budskap! Slik kan vi bevare lærdommen vi har fått fra SiAs miljøuke.

Vi i bærekrafts- og miljøpolitisk utvalg vil ikke utøve «miljøskam», men vil heller at så mange så mulig får merverdi ut av de grønne arrangementene som blir tilbudt og får tips og triks på hvordan å leve mer miljøvennlig. For det er ikke bare godt for miljø, men det kan også være veldig økonomisk.

Forrige uke ble vi tilbudt

  • gratis sykkelreparasjon,
  • klesbyttedag,
  • loppemarked på Østsia,
  • å lære hvordan man bruker matrester istedenfor å kaste de.

Det er også mulig å ta hverdagslige grep ved å kjøpe matvarer som er nær utgangsdato, kjøre mindre bil og heller sykle, gå eller ta buss og å kjøpe brukte klær på bruktbutikker og på tise/finn.

Om du vil bidra enda mer enn hva du som individ kan bidra med så er det systemene og strukturene i samfunnet som må endres på for å få den endringen som er nødvendig for å komme på rett kurs. En enorm del av de globale utslippene kommer fra transport og produksjon av det ekstreme forbruket. Og det må endres gjennom politisk engasjement og skifte. Vi i BMPU jobber for at UiA skal bli grønnere. Det kan du også gjøre ved å engasjere deg i STA, eller andre studentaktiviteter for å kunne jobbe mot et grønnere universitet, by, region, land og verden. Sist, og ikke minst, handler dette om å være bevist og å bruke sin stemme for å påvirke.

Alle monner drar, og liten tue kan velte stort lass. Målet bør være å kunne få med alle på bevegelsen, samme i hvor stor grad og nivå av engasjement. Men hvordan? I en jungel av så mange forskjellig plattformer, organisasjoner og arrangementer som kan fylle opp facebook-feeden er det lett å bli forvirret. Derfor kan jeg tipse om sustainable student initative (SSI) som nylig har begynt sitt virke. De skal fungere både som en samlingsplattform for alle grønne arrangementer på UiA og Agder for studenter, og som en plattform for de som vil engasjere seg grønt. Den er ment for å skape mindre forvirring og skape en større grønn studentmasse, samle alle studenter som vil, på et sted for felles utvikling, diskusjon og et generelt samlingspunkt. De er i første omgang på facebook og hvis det gir mersmak er det en rekke organisasjoner man kan bli engasjert i for å prøve å gjøre en forskjell lokalt, regionalt og kanskje nasjonalt.

Jeg håper også du vil engasjere deg for klima, miljø og bærekraft. Det gjør i hvert fall jeg, sammen med Bærekrafts- og miljøpolitisk utvalg, og jeg håper å høre dine innspill om vi møtes på veien.

 

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål