Se for deg at du sitter på hybelen din, du kjenner magen rumle, men kjøleskapet er tomt. Du må til sentrum fordi din nærmeste dagligvare holder stengt. Bussen tar 12 minutter og først må du gå i 7 minutter til busstoppet. Bussbilletten din koster 30 kr én vei, så 60 kr totalt. 60 kroner du kunne ha brukt på noe helt annet kanskje? Hva om du hadde fått den billetten gratis, eller hva om maten bare kunne blitt levert på døren din raskt, billig og miljøvennlig?

Dette er faktisk fremtiden, skal man tro foredragsholderne på Way to Go-konferansen som ble holdt i Kilden teater- og konserthus i slutten av oktober. Blant deltakerne var deler av STA-styret som lærte om både utopier og mer virkelighetsnære teknologiske løsninger for fremtiden.

Studentenes rettigheter i fremtiden
Studentorganisasjonen i Agder er opptatt av studentenes rettigheter og goder, i dag og i fremtiden. I tillegg til dette er vi også opptatt av bærekraft og miljø (som du kan lese mer om i våre politiske dokument). Derfor er det både lærerikt og spennende å delta på slike konferanser så vi vet hvilke muligheter det er som finnes for oss også. På konferansen ble det presentert problemstillinger og løsninger på dagens utfordringer og fremtidens mulige utfordringer. Om trafikkmønster, parkeringshus, bil og båter av typen el osv. I denne artikkelen vil vi presentere to teknologiske løsninger som er av den litt mer gøyale varianten, og noe som kan treffe oss i nær fremtid og som definitivt er relevant for studentene.

Først tilbake til den bussturen som kostet 60 kroner. Hva om du kunne tjene poeng til gratis bussbilletter? Dette var nemlig en løsning som ble presentert på konferansen. En bussbillett-app som teller skrittene du går eller avstanden du sykler for å så tjene poeng. Disse poengene skal du kunne bytte inn i en bussbillett. Så når du hver morgen går 7 minutter til busstoppet vil du kunne tjene deg opp til gratis billetter. Som Onkel Skrue kanskje ville ha sagt: «Man blir ikke rik av de pengene man tjener, men av dem man ikke bruker».

Bilde: presentasjon fra konferansen v/Endre Angelvik, Direktør Mobiltjenester v/Ruter

 

Og hvorfor må man alltid ta bussen? Kanskje maten heller kan komme til deg? Mest sannsynlig har du selv bestilt mat og utkjøring som har tatt én time eller mer. På Island sender de nå mat med luftveien. Tidligere tok utkjøringen 25 minutter med bil, nå tar den 4 minutter med drone. Billig, raskt og miljøvennlig! Videoen om dronene på Island, kan du se her.

 

Skrevet av Olea M. Norset, Læringsmiljøpolitisk ansvarlig.

 

 

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål