Ofte er fotball tema, men det er ikke alltid fotball er tema i en likestillingsdebatt. «Medspiller eller motspiller?» var spørsmålet som blant annet ble stilt av Lise Klaveness under årets likestillingskonferanse på UiA.

En av UiAs egne, universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen, åpnet konferansen. Smith-Tønnessen har både en fotballkarriere og en akademisk karriere å spille på. Hun har selv spilt toppfotball i Donn og Sandviken, og trent både jente og guttelag.
– Det er ingen tvil om at jentene har inntatt større posisjoner i fotballen enn før, men likevel er en av de siste mannsbastionene, trenerrollen i herrefotball, innledet Smith-Tønnessen med før hun introduserte dagens hovedtaler, fotballekspert og direktør for elitefotball i Norges fotballforbund, Lise Klaveness.

Salen var fylt til randen med mennesker i alle kjønn og aldre.

Besatt av ball – ikke av likestilling
Med sitt smittende engasjement får Lise Klaveness hele salen til å lytte til sin historie om hvordan hun gikk fra å være besatt av å fange ballen til å interessere seg for samfunnsansvaret rundt fotball.
– Jeg begynte å spille fotball da jeg var 12 år, og det tok veldig lang tid før jeg tenkte at likestilling var en problemstilling i fotballen. Jeg var kun opptatt av å bli god, og trikset med ball hele veien til skolen i alle år. Jeg hadde 3 kilometer å gå til skolen, så det var en fin måte å bli god med ball på, ler hun.

Må jobbe hardere for å bli tatt seriøst
I 2002 leste Klaveness en artikkel av forfatter Anne Holt, om at «jentefotball» var noe av det kjedeligste som fantes. Da tentes en flamme i henne, og en reise for å bli tatt mer seriøst som    kvinnelig fotballekspert begynte.
– De som mener noe om oss kvinnelige fotballspillere har ofte ikke sett mer enn 5 minutter med «kvinnefotball».

Meningene som florerer rundt kvinnelige fotballspillere går oftere på utseende og kjønn, og Klaveness sier at hun selv har kjent på at disse kommentarene sårer.
– Det er vanskelig å ikke bry seg om kommentarer om kjønn og utseende, men jeg har prøvd å stille meg selv spørsmålet «hvorfor skal jeg bry meg om det?». Mitt tips er å heller prøve å trekke noe konstruktivt ut av kommentarene og bruke dem til å bli sterkere.

– Begynn med å levere rollen
Klaveness fikk støtte fra flere av de andre aktørene under likestillingskonferansen, da hun sa at det viktigste på fotballbanen er å levere, ikke hvilket kjønn du har.
– Ikke begynn i den enden som dreier seg om diskriminering, begynn med å levere rollen. Hent frem eierskap til det du driver med – da er det mye lettere å møte diskriminering.

 

 

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål