Det er sjeldent man har muligheten til å skrive en hel nyhetssak om et toalett, men det har NRK gjort, og vi vil benytte sjansen til å skrive litt om det vi også. Det er nemlig UiAs toaletter som blir omtalt i en hyggelig og gøyal sak på NRK.

De nye toalettene på campus Kristiansand i Vrimle er ikke bare blitt en kunstinstallasjon som trolig er den mest besøkte i Kristiansand, skal vi tro NRK. Kunsten kan også gjøre det lettere å gå på offentlig toaletter med sin musikalske klang ved bruk.
– Tanken bak var å gjøre det private rommet litt mindre privat sier Jan Bang og Jo Brodtkorb som tilhører rytmisk institutt ved UiA, og som er kunstnerne bak lydinstallasjonen.

Toalett-politikk
Studentorganisasjonen i Agder har ikke politikk som omtaler kunstneriske toaletter, men vi har politikk på hvilken inndeling vi ønsker at toaletter som bygges på campusene skal ha. Studentparlamentet har vedtatt at vi ønsker at alle nye toaletter som bygges skal være kjønnsnøytrale toaletter, altså slik som toalettene i nyhetssaken til NRK; unisex-toaletter.

Noen er født i et biologisk kjønn og definerer seg som det kjønnet, noen har et biologisk kjønn men betegner seg som et annet, og noen ønsker ikke å definere dette i det heletatt. Derfor synes studentene at det er viktig at vi tenker på dette også når det kommer til konkrete detaljer slik som toaletter. Da er det også essensielt at det ikke henger symboler av det vi tradisjonelt anser som kvinne og mann på døra. Kan vi ikke bare kalle det «toalett»? Det er viktig for inkluderingen på UiA at man slipper å definere seg før man går inn ei dør, fordi vi er et universitet for alle. Et toalett er tross alt et helt naturlig rom å benytte, uavhengig av kjønn.

Her kan du lese mer om våre musikalske toaletter.

 

Skrevet av Olea Norset, læringsmiljøpolitisk ansvarlig.

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål