Nye språkferdigheter = nye muligheter!

 

Ny kultur og nytt språk er en essensiell del av det å reise på utveksling. Å beherske flere språk åpner mange muligheter! Ikke bare er det et stort pluss å ha på CVen, men det gjør også det å dra på ferie, jobb eller utveksling i andre land mye mer spennende.

Når det kommer til hvilket språk du ønsker å ta undervisningen på finnes det flere muligheter. Enten kan man ta alle emnene på engelsk, ta alle emnene på det lokale språket, eller veksle mellom å ha engelsk og det lokale språket som undervisningsspråk. Dette vil være avhengig av hvilket land og hvilket universitet du velger å reise til, samt egne språkferdigheter.

 

Språktilbudet ved UiA

Ved UiA er det flere språktilbud du kan benytte deg av. De mest omfattende er 1-års studier i spansk, fransk, engelsk og tysk. Disse studiene egner seg særlig for deg som ønsker å ha et av disse språkene som undervisningsspråk. De krever en del forkunnskaper, gjerne på videregående skole-nivå, men gir til gjengjeld gode språkkunnskaper. I tillegg lærer du om kulturen i de tilhørende landene, som er vel så viktig før du drar på utveksling.

UiA tilbyr også tysk som enkeltemne for de som har lyst til å tilegne seg grunnleggende tyskkunnskaper, samt lære litt om kulturen.

I tillegg til årsstudiene har UiA mange andre gode ressurser. Blant disse er Global Lounge, Internasjonalt kontor og ESN. Global Lounge er åpen både for norske og internasjonale studenter og er plassen å gå hvis du ønsker mer informasjon om utveksling.

Internasjonalt kontor organiserer språk-kaféer i samarbeid med Global Lounge. Informasjon om disse og mye annet, blir lagt ut på deres Facebook og Instagram. Sidene er gode å bruke for å få generell informasjon om utveksling, i tillegg til at de gir et innblikk til hvordan UiA-studenter har det på utveksling.

I mange tilfeller tilbyr også de universitetene man reiser til språkkurs. Her må du se hva som gjelder der du ønsker å reise på utveksling. Ofte er disse språkkursene rett før semesterstart, med en varighet på 4 uker. Deltar du på disse kursene kan du søke om stipend fra lånekassen på 20 000 kroner. Oversikt over de forskjellige universitetene finner du her.

Språkkaféer, «coffee hour» og søndagsturer

En annen super ressurs hvis du vil lære deg et nytt språk er Erasmus Student Network (ESN). Det er en organisasjon for studenter som kommer på utveksling til Norge. De holder mange arrangementer, bl.a. språk-kaféer, ukentlig “coffee hour”, og søndagsturer, som er åpne for både internasjonale og norske studenter. I tillegg har ESN en fadderordning for internasjonale studenter kalt «Buddy-program», som finner sted både på høstsemesteret og vårsemesteret. Både det å være Buddy, eller å delta på ESN sine arrangementer, er gylne muligheter til å lære om språk og kultur gjennom kontakt med internasjonale studenter ved UiA. Sjekk ut ESN på hjemmesiden og Facebooksiden deres.

 

Andre språkrressurser

Andre gode språkressurser er apper som Duolingo og Mondly, eller læringsnettsider som Quizlet. Hvis du ønsker mer passiv læring, er internettutvidelsen Toucan et godt verktøy. Andre gode måter å bli vant til et nytt språk er gjennom å se serier og høre på podcaster eller musikk på gjeldende språk. I mange tilfeller vil dette også gi et viktig innblikk i kulturen. Aftenskolen er også et alternativ for læring, og de tilbyr flere forskjellige språkkurs i Kristiansand.

Kort sagt finnes det mange gode ressurser gjort tilgjengelig av UiA, men også gjennom andre arenaer som gjør at språk ikke blir et hinder, men en mulighet når du reiser på utveksling!

 

Av Lisa K. Fredsvik

 

Kategorier: Utveksling

nb_NONorsk bokmål