Hvordan får jeg råd?

Et spørsmål mange stiller seg når man vurderer utveksling er hvor mye det koster og hvordan man skal få råd. Denne artikkelen kan forhåpentligvis hjelpe deg med det! Vi er alle klar over at økonomi kan være vanskelig og tørt å lese om, men bear with me.

De ulike utvekslingsdestinasjonene har ulike priser, men det er også verdt å ta i betraktning hvor mye det koster å bo i landet. De fleste land er billigere å leve i enn Norge så du kan faktisk få mer ut av støtten fra lånekassen på utveksling enn du får her hjemme. På UiAs nettside finner du informasjon om hver utvekslingsdestinasjon og der står det priser på skolepenger og boliger. Avhengig av hvor du reiser til kan du søke på ulike stipend som dekker noen av utgiftene ved utveksling.

Erasmus

Skal du på utveksling i Europa kan du søke om Erasmus-plass. Da slipper du å betale skolepenger og får et Erasmus-stipend på mellom 400 og 460 euro i tillegg til lån og stipend fra lånekassen. Erasmus+ kan du lese om her.

Nordplus

Skal du på utveksling til et nordisk land kan du søke om Nord+ plass som også dekker skolepenger og gir et ekstra stipend på litt mer enn et vanlig Erasmus-stipend. Nordplus kan du lese mer om her.

Grønt reisestipend

Om du ønsker å reise til utvekslingsstedet på en miljøvennlig måte, er det mulig å søke om et grønt reisestipend som kan dekke reiseutgiftene med opp til 2000 kr. Dette kan leses mer om her under grønt reisestipend.

Lånekassen

Når du skal på utveksling, søker du om vanlig støtte fra lånekassen. Om du ikke har ekstra stipend fra Nordplus eller Erasmus-stipend som dekker skolepenger kan du i tillegg til basissøtten fra lånekassen søke om lån og stipend for å dekke skolepenger, reise og eventuell språkkursstøtte. Slik ekstra støtte avhenger på varigheten på oppholdet og hvor du skal reise. På lånekassen kan du lese om kravene til de ulike stipendene. Her kan du lese mer om krav til stipend fra lånekassen.

Språkkurs

For å søke om støtte til språkkurs forutsetter det at kurset varer minimum 4 uker og at undervisningen du skal følge er på det aktuelle fremmedspråket. Noen av universitetene som har undervisning på et annet språk enn engelsk tilbyr egne språkkurs før semesterstart. Støtte fra lånekassen til språkkurs kan du lese mer om her.

Forsikringer

Du er selv ansvarlig for ha nødvendige forsikringer for utvekslingsoppholdet. Reiseforsikring og helseforsikring er obligatorisk for alle som drar på utveksling. I tillegg kan det være lurt å ha ulykkesforsikring og innboforsikring som dekker bostedet i utlandet. ANSA tilbyr forsikringspakker for studenter i utlandet. Mer om ANSAs studentforsikring finner du her.

På UiA sin nettside kan du finne mer informasjon og tips om utveksling. Der finner du blant annet en sjekkliste over hva som må være i orden før utveksling, som for eksempel visum og eventuelle vaksiner. Hvis du har spørsmål om utveksling eller bare ønsker en uformell prat, besøk Global Lounge i Kristiansand (mandag-torsdag 12:00-14:00) eller Internasjonalt kontor i Grimstad (mandag-fredag 10:00-15:00).

 

Skrevet av: Kristin Moan i STAs internasjonale utvalg

 

nb_NONorsk bokmål