Vi er i gang med årets andre eksamensperiode! Nok et halvår hvor eksamensnerver, pepperkaker, julemusikk og etter hvert forsinket sensur går hånd i hånd.

Forsinket sensur er realiteten for flere
Tiden frem mot eksamen er et salig kaos, hvor man ofte lever et stressende liv, og hvor spørsmålene som surrer i hodet er; har jeg lest nok til eksamen? Er jeg tidsnok ute til eksamen? Rekker jeg å levere eksamen? Hvordan gikk egentlig eksamen?

Mens studenter selv må kontrollere de tre første spørsmålene, vil spørsmålet om hvordan eksamen egentlig gikk være et vondt sår til sensuren kommer – for ja, studenter stresser faktisk med å få tilbake eksamenskarakteren også. Dette er gjerne et steg i eksamensperioden enkelte ser ut til å glemme. Kanskje ikke for alle, men for mange studenter, får man ikke ro i eksamenssjela før man vet hvordan eksamen egentlig gikk.

Uheldigvis er dette et stress mange studenter må gå unødig med. Fordi, mens studenter stresser med å møte opp og levere eksamen presis, møter vi ikke alltid et system hvor vår eksamenskarakter stresser med å komme til oss. Dessverre er forsinkede sensurer realiteten for flere.


Er bøter løsningen?
Studenter har som regel forståelse for forsinket sensur om det foreligger en god grunn. Vi skjønner også at sykdom eller andre uforutsette hendelser inntreffer. Problemet ved forsinket sensur er ofte at vi verken mottar en forklaring eller ytterligere beskjed når sensuren blir forsinket. Når man da ser det store bildet føler man seg ikke særlig respektert eller prioritert når alle andre enn studentene kan overholde fristene som de selv vil. For leverer studenter eksamen for sent, da blir det stryk.

Flere universitet og høyskoler har nå tatt tak i problematikken og innført bøter for forsinket sensur. Vi har også løftet tanken opp på UiA, men enn så lenge virker det ikke som dette er veien man ønsker å gå. Vi skulle selvsagt ønske å slippe å slenge pisken nok et år, men kanskje det er en nødvendighet for at studentene skal få sensuren i tide, og bli prioritert i like høy grad som de prioriterer eksamen?

Enn så lenge er vi spente på å se hva årets eksamensperiode bringer, og hvilke tiltak UiA setter i gang for å forhindre forsinket sensur. Vi håper å se ved neste evalueringsperiode at flere studenter får sensuren på tiden, og at et mindre antall studenter trenger å leve i den unødige og stressende ventetiden forsinket sensur innebærer.

God eksamenstid!

Les mer her.

Benedicte Nordlie, Leder.

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål