Utveksling? - Unikum

Hvorfor burde du reise på utveksling?

 

Tok du ikke muligheten til å reise på utveksling på videregående, eller har du bare lyst til å reise ut en gang til? UiA har veldig mange, veldig gode utvekslingsmuligheter.

Jeg er det du kan kalle en utvekslingsentusiast, så dette temaet kunne jeg skrevet side opp og side ned om. Men for å spare deg for enda en lang artikkel innimellom alt av pensum som skal leses, skal jeg heller gi deg en liste med noen av grunnene til at nettopp DU burde reise på utveksling!

Du opplever mye mer enn du gjør her i Norge

Dette er kanskje en litt «bold statement», men det er helt sant altså. For de fleste iallfall. Du har kanskje lagt merke til at de internasjonale studentene her ved UiA er med på … vel, så og si ALT? Det er en grunn til det. Når du er på utveksling ønsker du gjerne å få så mye som mulig ut av oppholdet. I motsetning finner du oss «lokale» på de samme festene og arrangementene, med de samme folka, og på de samme stedene gjennom hele studieløpet.

Nye venner og større nettverk

Dette punktet dekker både faglige og sosiale goder, da utveksling kan både gi deg nye venner (både fra landet du reiser til, men også fra mange andre land i verden – utvekslingsstudenter møter ofte andre utvekslingsstudenter), samtidig som du kan bygge relasjoner og skape muligheter for senere i livet … Jo flere folk du har en relasjon til, desto lettere er det å nå helt til topps!

Faglig og personlig utvikling

Dette punktet er jo ganske selvforklarende, men jeg kan ikke understreke nok hvor mye du utvikler deg i løpet av noen måneder, et semester, et år eller mer i et annet land! Du får et nytt og bredere syn på verden og lærer mer om profesjonen din og de forskjellige mulighetene som finnes. Du blir også mer selvstendig og trygg på deg selv, og du lærer enormt mye om deg selv som person og hvordan du takler forskjellige situasjoner! Også ser det bra ut på CVen da.

Språk, language, langue, idioma, sprache, taal, lingua …

Hvor mange språk kan du si språk på? Stadig flere arbeidsgivere søker etter og verdsetter gode språkkunnskaper, og utveksling er en gyllen mulighet til å lære et nytt språk eller forbedre språkferdighetene dine!

Andre goder (punkt for punkt)

  • Du får muligheten til å ta emner som ikke finnes ved UiA eller andre plasser i Norge.
  • Om du bor i Sentral-Europa trenger du ikke planlegge et halvt år i forveien om du vil reise til et annet land – du kan bare hoppe på toget og plutselig snakker de et annet språk rundt deg!
  • Du kan leve som en «lokal» og oppleve mer enn kun turistattraksjonene.
  • Du kan velge om du vil bo i et land med sol og varme eller et hvor det stort sett regner hele året.
  • Du kan bo i et knøttlite samfunn, eller et diiiigert et.
  • Og du skaper minner for livet!

Tilrettelegging og gode ordninger

Og du, det er ikke så vanskelig som du tror! Videre i serien knuser vi myter rundt de største utfordringene (som f.eks. tilrettelegging, penger og bolig). Internasjonalt kontor og Global lounge er supre ressurser og veldig villige til å hjelpe deg med det du måtte lurte på!

Fortsatt ikke overbevist?

  • Ta en titt på uia.no/utveksling og les om andre som har vært på utveksling.
  • Snakk med internasjonale studenter eller tidligere/nåværende utvekslingsstudenter (psst, Internasjonalt kontor kan hjelpe deg å komme i kontakt med noen!)
  • Gå innom Global lounge for en uformell prat! De har drop-in veiledning mandag-torsdag 12:00-14:00 i Kristiansand, og på Internasjonalt kontor mandag-fredag 10:00-15:00 i Grimstad.

Husk søknadsfristen for utveksling til høsten, 15. februar.

Skrevet av: Andrea Oshaug Fostervold, Mangfoldspolitisk ansvarlig i STA

Kategorier: Utveksling

nb_NONorsk bokmål