utveksling

5 gode grunner til at du burde dra på utveksling!

Del denne posten

Tekst: Marie Nørvåg i Internasjonalt utvalg i STA

Utveksling globus

1. Tilretteleggingen 

Det vil aldri være så enkelt som å ta et semester/år utenlands. Så og si uansett studie du går på ved UiA, er det tilrettelagt for minst et semester med utenlandsopphold. UiA har allerede filtrert ut et bredt utvalg av skoler å utveksle til over hele verden (som er godkjent av lånekassen), og universitetet tar seg av den ellers kronglete prosessen med opptak. Alt DU trenger å gjøre er å bestemme deg for dine topp 3 valg, søke, og så blir resten fikset. 

Lånekassen dekker utveksling med normalt lån/stipend, på samme måte som de dekker studier i Norge. De har også muligheten til å hjelpe til med ekstra lån for å dekke skolepenger, og de gir ut et delvis lån/delvis stipend for å dekke din reise til utvekslingslandet ().

Er utvekslingslandet ditt i Europa er det mulighet for Erasmus+ stipend, som i skoleåret 2019/2020 var mellom 410 og 460 euro i måneden. Dette kommer da i tillegg til studielånet. Det er også mulig å søke om stipend fra Kilroy

Så, akkurat nå kreves det minimalt med arbeid å organisere, og du har tilgang på flere økonomiske støtteordninger for å bo utenlands i opptil et år – hvor ofte tror du at du får en slik mulighet igjen? 

Det vanskeligste du må gjøre er å finne ut hvor du vil, og selvfølgelig å tørre å hoppe i det!

2. Lær et nytt språk!

I en mer og mer globalisert verden blir kommunikasjon på tvers av landegrenser dagligdags og viktig både i profesjonelle og sosiale liv – så gi deg selv et forsprang ved å utfordre deg selv til bo i et ikke-norsktalende land! Du kan heftig forbedre engelsken din, eller kaste deg ut i det og lære deg et helt nytt språk. 

Tar du språkkurs i ditt utviklingsland? Sjekk om lånekassen hjelper å dekke kostnaden.

Er du «god nok» (eller et intensiv kurs unna god nok) til å ta et emne på et annet språk enn engelsk, dansk og svensk? Vel, benytt deg av dette til et utrolig generøst språkstipend – rett i lomma. 

3. CV

Dette punket har dere alle hørt før, så jeg skal ikke si for mye om det. 

Men, få et nytt punkt på CV din som demonstrerer at du er en dristig «risk-taker», og skaff deg selv noen kule og unike anekdoter til søknader og intervjuer. 

Win-win. 

4. God kjøpekraft

La oss ikke late som om Norge ikke er et utrolig privilegert land for studenter. Det er selvfølgelig mange argumenter for områder som kan forbedres, men studielån/stipend-ordningen gjør at vi stiller ganske sterkt på den internasjonale arenaen. Dette sammenlagt med generelt lavere priser enn i Norge gjør at norske studenter ofte opplever å få en bedre kjøpekraft på utveksling enn hjemme – så benytt muligheten til å skjemme deg bort litt. 

5. Voks som person 

Jeg har neeesten ikke lyst til å skrive dette fordi det føles utrolig opplagt og klisjé – men vi må jo anerkjenne det. Utveksling er å ta muligheten til å vokse og utvikle seg selv som person! Utvid verdenssynet ditt, opplev nye sosiale normer, hopp utenfor din egen komfortsone, vær del av en internasjonal minoritet og føl på utfordringene dette medfører. For å ikke snakke om at du drar til et helt nytt sted med så å si blanke ark – bli kjent med helt nye sider av deg selv og utvikle deg som en «global citizen»! 

Så, nå som jeg kanskje har overbevist deg om at utveksling er noe du må få med deg: litt praktisk info!

Global Lounge har Drop-In-timer mandag-torsdag, 12:00-14:00, for samtaler og veiledning om hvor man kan, og bør, reise på utveksling. 

Klikk her, for å lære mer om de generelle informasjonsmøtene om utveksling. Neste møte er 30. januar på begge campuser!

Søknadsfristen for utveksling er 15. februar, og du kan søke gjennom søknadsportalen til Studentweb – raskt og enkelt. 

Lykke til! 

Scroll to top