//Tekst: Benedicte Nordlie
//Bilde: Illustrasjonsbilde fra Freepik

«Så er det også slik at man på toget ikke vil kunne være evig student»
– Cathrine Elgin, Go-Aheads administrerende direktør

12.desember 2019 kunne vi lese i Dagsavisen at Go-Ahead fjerner studentrabatten for studenter som er 30 år eller eldre. Dette tiltaket gjør at toget går i feil retning.

Studentorganisasjonen i Agder har i sine egne reglement at man skal velge det mest miljøvennlige transporten på egne reiser, og vi oppfordrer både medstudenter og ansatte ved Universitetet i Agder til å ta mer tog. For at vi skal lykkes må det ligge incentiver på bordet for at flere skal velge denne reiseformen, og det gjør man ikke ved å innskrenke studentrabatten for de som er 30 år eller eldre.

Go-Aheads forsvarer tiltaket ved at de legger til rette for flere rabattmuligheter for studenter, og dette er positivt. Svakheten er derimot tydelig når de sier «Så er det også slik at man på toget ikke vil kunne være evig student». Om de da mener at man er «evig student» i en alder av 30, da har de ikke sjekket hvordan ståa er i det ganske land, for gjennomsnittsalderen på studenter er rundt 27 år. Det er dermed ikke slik at det kun er den yngre, rett fra videregående, som er å finne ved høyere utdanningsinstitusjoner. Man må derfor legge til rette for at alle studenter, uavhengig aldersgruppe, skal kunne dra nytte av studentrabatter, for også studenter på 30 år kan ha en utfordrende økonomisk situasjon.

Avslutningsvis, om ikke dette skulle være god nok argumentasjon til hvorfor alle studenter (uavhengig aldersgruppe) skal få studentrabatten på tog – vi vet at tog er et miljøvennlig fremkomstmiddel. Legg heller flere incentiver på bordet for at absolutt alle skal se på tog som det prefererte fremkomstmiddel, heller enn fly. Tiltakene som kommer nå, kan vel heller forstås som innskrenkning av det vi allerede har – og også her går toget rett og slett i feil retning.

Les mer om saken i FvN

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål