//Tekst: Benedicte Nordlie, leder i STA
//Bilder: STA

Norges engasjerte studenter er samlet i Kristiansand. 

Studentorganisasjonen i Agder (STA) var vertskap da Norsk studentorganisasjon (NSO) sin årlige høstkonferanse gikk av stabelen 25-27. oktober 2019. 

Det er lov å banne i kjerka

Tematikken for årets høstkonferanse var ”Det er lov å banne i kjerka” og skapte stor engasjement for de 90 studentene som deltok på konferansen. Gjennom helga ble de store studentpolitiske sakene utfordret og det ble diskutert om studenter skal engasjere seg i andre samfunnsspørsmål, som for eksempel klimadebatten. 

Er heltidsstudenten død? Er det lik rett til utdanning?  Skal studentene bry seg om klima? De store spørsmålene ble debattert med engasjerte gjester fra både unge høyre, ungdomspartiet fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Miljøpartiet de Grønne. Det var et spredt spekter av meninger, fylt med kontroverser om de store kampsakene norske studenter arbeider for i dag. Målet var å tørre å utfordre de prinsippene vi lever etter i dag, og nettopp stille de spørsmålene man sjeldent tør å stille. 

I løpet av helgen fikk forsamlingen også presentert rapporten ”Har vi lik rett til utdanning?” fra tankesmien Agenda AS, som tok for seg om det virkelig er lik rett til utdanning i Norge. Denne rapporten lanseres i løpet av november, og vi gleder oss til å få et bedre innblikk i hva som fremmer og hemmer mulighet til lik rett til utdanning i Norge. 

Det sosiale studentlivet

Selv om deltakerne først og fremst var i Kristiansand for faglig påfyll er det studentpolitiske livet særs sosialt. Ulike mennesker møtes, og man blir alltid kjent med noen nye. Derfor var det en glede for oss i STA å kunne vise frem hva vår by og vårt universitetet hadde å by på.

Det ble både arrangert quiz på Teateret i sentrum, som arbeider hardt for å gi studentene en plass å være, og brettspill-kveld på Østsia, vårt eget studenthus. Om dere selv skal ha sosiale arrangement er dette to lokaler vi absolutt anbefaler å sjekke ut, for det ble en stor suksess og bidro til en svært vellykket helg. 

Relevant for studentene i Agder?

STAs nasjonale arbeid er særdeles relevant for studentene på universitetet også. Ved å samarbeide tett med det nasjonale student-Norge løftes lokale saker nasjonalt og vice versa. Dette sikrer en større oppslutning og engasjement rundt studentpolitiske saker, som er viktige for lokale studenter også. For eksempel er det vanskelig for STA alene å sikre heltidsstudenten, men ved å ha dette engasjementet lokalt og støtte opp om det nasjonalt, er det større oppslutning for det vi jobber med. Vi arbeider aldri på hver våre topper, isolert fra resten av student-Norge, og derfor er det utrolig viktig å også rette fokus nasjonalt, for å få gode gjennomslag lokalt. 

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål