//Tekst: Kristin Paulsen Lindgård i STAs bærekrafts- og miljøpolitisk utvalg
//Bilde: STA

Bilde: Kristin står på STA-stand

STAs bærekrafts- og miljøpolitiske utvalg vil fortsette å spre det grønne budskap! Under SiA sin miljøuke sto vi på stand i vrimlehallen. Her var det en mulighet for alle studenter til å komme innom for en hyggelig prat om bærekraft og miljø. Vi var interessert i tips fra dere på hvordan man kunne leve bærekraftig som student. Vi ønsker å vise at vi tar deres tips og ønsker på alvor!

Vi fikk inn mange gode forslag på tiltak som er enkle å gjennomføre for enkeltmennesket. Dette tyder på at vi har mange flinke studenter som allerede er gode på å leve grønt, og er motivert for en grønn hverdag, dette liker vi! Vi studenter tar med handlenett i butikken, vi lager middag på tomt kjøleskap og vi handler klær på gjenbruksbutikker. Men det er ikke bare enkeltmennesket som har et samfunnsansvar for at vi skal kutte klimautslippene, større institusjoner må også bidra. Et av forslagene som kom inn fra dere når vi sto på stand var «meatfree Monday i kantina på UiA».

«Kjøttfri mandag» er en bevegelse som startet i 2009 med artist Paul McCartney i spissen, der det oppfordres til å kutte et kjøttmåltid i uka. «Meatfree Monday» ble en kampanje som spredte seg verden over, og en rekke offentlig institusjoner sluttet seg til kampanjen. Hovedformålet er å redusere kjøttkonsumet, da for å minske utslipp av klimagasser. I tillegg til redusert utslipp av klimagasser, er det ikke til å legge skjul på at kjøttfri mandag kan ha en rekke andre positive konsekvenser. «Kjøttfri mandag» er positivt for både lommeboka, folkehelsa, miljøet og dyrevelferden, altså en tydelig vinn-vinn-situasjon. 

Vegetarburger

Kantina på UiA er allerede flinke til å gå foran. Det serveres alltid gode alternativer til kjøtt. Men hvem velger egentlig disse måltidene? Er det kun de som bevisst ikke spiser kjøtt til vanlig, eller er det et tilbud som benyttes av alle? Vi kan vel alle kjenne oss igjen i at det oftest er lett å velge det alternativet man alltid tar. Er du den personen som alltid velger bagetten med ost og skinke istedenfor å sjekke ut vegetaralternativene? Nå er det viktig å huske på at målet ikke er at alle skal bli vegetarianere. Men kanskje en «meatfree Monday» kan være med på å overbevise de som enda ikke har orket å utforske alle de gode kjøttfrie alternativene, kanskje de også blir motivert for å bytte ut kjøttmåltidene? Som tidligere nevnt er det ikke bare positivt for klimautslipp. Det er også positivt for blant annet lommeboka, og det er noe vi studenter liker. Så hva tenker vi UiA-studenter, er vi for en «kjøttfri mandag»? Er det noe vi vil ha? Skal vi utfordre kantina?

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål