// Tekst: Marielle Baumann Damgård (Medlem av LMPU, 2018-2019.)

Studenters situasjon
Mange studenter velger ufrivillig bort å benytte seg av helsetilbud som tannlege, fysioterapeut og optiker. Ikke fordi de ikke trenger det, for av SHoT-undersøkelsen 2018 kan man se at hver tredje student oppgir å ha hatt ”mange helseplager siste uke”. Det er rett og slett ikke noe man tar seg råd til, eller i mange tilfeller har råd til på studentbudsjett. Kanskje ikke så rart når en standard undersøkelse hos tannlege koster nærmere 1000 kroner, og fysioterapibehandling koster 450 kroner per halvtime.

Heldigvis finnes det gode tilbud for oss studenter. Problemet er bare at mange ikke vet om disse, og at de som gjør det synes det er vanskelig å sette seg inn i systemet. Jeg vil derfor oppklare et par ting, for det er svært viktig å ta vare på egen kropp og helse i en hektisk studiehverdag.

Sia.no/helse
Som student kan du på SiA sin nettside booke samtaletimer til individualterapi, parterapi, familiesamtale, sexualterapi og spiseproblematikk. Dette er helt gratis. I tillegg til dette har SiA avtaler med en rekke tilbydere av helsetjenester, som gjør at vi får studentpriser også her.

SiA helses samarbeidspartnere
Til og med det året du fyller 20 år dekker staten 75% av tannlegeutgiftene dine. Altså betaler du kun 25% av tannlegeregningen din selv. Etter fylte 20 år må man der imot dekke 100% av utgiftene selv.

Kanskje er nettopp det grunnen til at 35% av alle studenter gikk til tannlege uregelmessig, og  sjeldnere enn hvert andre år i 2014. For å gjøre det litt enklere for studenter å ta vare på tennene sine har SiA helse inngått samarbeid med tannklinikker i både Aust- og Vest-Agder. Disse gir rabatterte priser til studenter. Fullstendig liste over hvilke tannklinikker som tilbyr studentpris ligger på sia.no/helse.

Mange opplever i løpet av studietiden hva mye nærarbeid og stillesitting gjør med en. Det kreves at man bruker mye tid på ”kontoret”, og for mange fører dette til hodepine og nakkesmerter. Disse to plagene utgjør til sammen 37% av de vanligste helseplagene hos studenter, ifølge SHoT-undersøkelsen fra 2018.

Men visste du at dette, sammen med lese- og skrivevansker, samt konsentrasjonsvansker kan ha en sammenheng med hvordan øynene dine fungerer sammen? Såkalt ”samsynsproblematikk”. For å få oversikt over hva som fører til at du opplever dine plager, og å bli behandlet for dem anbefales fysioterapi og akupunktur hos Kristiansand Osteopati & Fysioterapi. Her får du studentpris, og du er garantert time innen 3 dager.

Videre har SiA helse et samarbeid med Min kiropraktor, som også tilbyr studentvennlige priser på behandling av for eksempel musearm, hodepine, nakke- og ryggsmerter.

Dersom du opplever mye hodepine og nakkesmerter kan dette som nevnt henge sammen med synet. Som student med tilknytning til SiA helse får du hos Lauvland Optikk, som ligger i Kristiansand sentrum, studentrabatt på flere av deres tjenester.

Bruk tilbudene

Mitt beste tips til deg som leser denne artikkelen er å bruke SiA-helse for alt det er verdt. På deres nettsider får du informasjon om åpningstider, telefontider og du kan bestille time selv.

I tillegg til nevnte tilbud har du også tilgang på veiledning dersom du er gravid, samtale med student-prest og ulike andre gruppe- og kurstilbud. Skulle du i løpet av studieåret få utgifter i forbindelse med helse som ikke dekkes av det offentlige kan du også søke økonomisk støtte fra SiA. Tilbudene er der – ta dem i bruk NÅ!

Kategorier: Nyheter

nb_NONorsk bokmål